Perluaskan Kolaborasi Dengan IPT Luar Negara – Naib Canselor UniMAP

Batam, Indonesia, 14 Mei – Pimpinan Pendidikan Tinggi Swasta (Kopertis) Wilayah Acheh perlu berani meluaskan kolaborasi dengan rakan Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) luar Negara dalam usaha untuk menempatkan diri sebagai antara universiti terbaik di dunia.

Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin berkata, penghasilan universiti bertaraf dunia telah menjadi satu cabaran baru kepada sektor pengajian tinggi di seluruh dunia memandangkan ia menjadi sumber penting dalam membuat keputusan untuk penghasilan bakat.

“Justeru, saya ingin menggesa kesemua universitas swasta di Acheh untuk melebarkan kolaborasi dengan IPT di luar Negara merangkumi bidang akademik, penyelidikan dan perkongsian tenaga pakar yang akan menyumbang kepada keterlihatan universitas di persada antarabangsa,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian ketikan menyampaikan ucap tama bertajuk Oendekatan Inovatif Ke Arah Menjadi Universiti Bertaraf Dunia kepada lebih 150 peserta yang terdiri dari Rektor pada Rapat Kerja dan Koordinasi Dengan Pimpinan PTS Dalam Provinsi Aceh di Hotel Harmoni One di sini.

Turut hadir, Ketua Yayasan Ubudiah Indonesia, Zefrizal dan Rektor Universitas Ubudiyah Indonesia (UUI), Marniati M. Kes.

Menurut Dr. Kamarudin, semua universitas swasta di wilayah ACheh harus mencontohi inisiatif yang diambil oleh UUI dalam usaha menempatkan dirinya menjadi antara universiti siber terkemuka di dunia.

“Kesungguhan dan iltizam tinggi dari UUI mendorong universitas berkenaan melantik saya sebagai penasihat dengan memberi fokus kepada indikator yang telah ditetapkan oleh QS world Rankings dan Ratings.

“Menerusi indikator yang dibangunkan bersama, UUI kini telah mempunyai lebih 50 penerbitan di scopus dan pada masa sama berjaya menganjurkan satu persidangan bertaraf antarabangsa membabitkan kolaborasi empat buah negara iaitu Indonesia, Malaysia Bangladesh dan Ireland,” ujar beliau.

Jelas Dr, Kamarudin, melalui usahasama dan kolaborasi ini juga seterusnya akan meningkatkan jumlah hasil penyelidikan dan produk yang telah dihasilkan oleh sesebuah universiti.

Ujar beliau lagi, tidak ada kejayaan mudah yang mampu diraih oleh mana-mana universiti di seluruh dunia jika tidak mampu untuk berdepan engan cabaran dan persaingan pendidikan tinggi yang lebih terbuka.

“UniMAP juga bermula pada usia muda dan sebagai univeristi ke0-17 yang ditubuhkan, namun kita telah berjaya meningkatkan bilangan penerbitan yang diindeks Scopus daripada hanya dua kertas kerja pada tahun 2003 hingga 3,757 kertas pada tahun 2014.

“Akses kepada pangkalan data Scopus baru-baru ini juga menunjukkan bahawa jumlah sitasi turut meningkat daripada hanya 51 sitasi pada tahun 2003 kepada 6,796 sitasi pada tahun 2014 Ujarnya.

Beliau menambah, adalah jelas dan nyata kini apabila para penyelidik UniMAP sedang bergerak pantas ke arah penghasilan kerja-kerja penyelidikan yang bermutu tinggi dalam meneroka teknologi baru dari semasa ke semasa.

Last modified on Tuesday, 06 October 2015 02:22


search
Go to top